Rumskulla, Ingatorpsvägen. 598 92 Vimmerby Gudstjänst: Söndagar 10.00


Privat: Att förändra oss själva och vårt samhälle


I bibeln talar Jesus om att bemöta andra som du själv vill bli bemött. Om du tänker till, hur vill du att andra skall vara mot dig? Vill du bli bekräftad för den du är? Vill du leva i ett sammanhang där kärlek råder och inte hat? Vill du bli tagen på allvar för dina tankar och ditt sätt att vara?

Jag tror att du skulle svara ja på dessa frågor om du fick dem. Varför lever vi då inte i ett sådant samhälle? Hur kommer det sig att vårt samhälle de senaste 5 – 10 åren har förändrats? Från ett samhälle med öppenhet till ett samhälle där misstänksamhet och oro råder.

Personligen tror jag att det handlar om att vi mer och mer vänt oss från gemenskap till ensamhet, från tro på Gud till att klara sig själv. Ingen ska få påverka mig – Jag kan själv, likt en trotsig 4-åring har vi som folk blivit. Vi ska roffa åt oss så mycket som möjligt. Kom inte hit och tro att du ska få vara en del av oss om du inte klarar dig själv direkt. Allt är någon annans fel om det inte blir som vi tänkt oss.

Kanske du tycker att detta är en mörk och hemsk bild av vårt samhälle idag, men jag tror tyvärr att den är sann. Mitt enda botemedel för detta är att vi som människor behöver närma oss Gud och varandra. Jesus säger i Matt 22: 37 ”Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela ditt förstånd. 38 Detta är det största och första budet. 39 Sedan kommer ett av samma slag: Du skall älska din nästa som dig själv.” I dessa ord finns botemedlet, att vända sig från navelskåderi till att vidga sin värld till alla andra och vår skapare. Ett samhälle och liv som inte bara utgår ifrån mig själv utan från oss och Gud.

Allt som behövs för att det ska hända är att du och jag börjar att själva förvandlas i denna riktning. Vill dela med mig av en bön till Gud som du kan vara med och be själv och som kan vara början på ett nytt perspektiv i ditt liv och andras: Gud hjälp oss att inte bara se oss själva hela tiden utan se andras behov och finnas där för varandra. Hjälp oss att ta emot den förvandlande kraften från dig. Amen.

Med den bönen vill jag önska dig en God jul och ett Gott nytt år

Carl-Johan